Baskı teknikleri, Tipo baskı, Serigrafi baskı, Flekso baskı Dijital baskı ve Ofset baskı olmak üzere beş ana gruba ayrılmaktadır. Her baskı türünün kendince farklı özellikleri ve yetenekleri bulunmaktadır ve grafik tasarımda önemli bir yere sahiptir.
Bu baskı teknikleri özellikleri nelerdir? hangi alanlarda kullanılır?
Tipo baskı
Metal harfler ile kalıp oluşturularak yapılan baskıya verilen isimdir. Metal harflerin tek tek bir araya gelerek metin oluşturması, çok zor ve zahmetli bir iştir. Tipo baskı makinesinde 2 silindirden oluşmaktadır. Biri kalıp silindiri, diğeri ise baskı silindiridir. Kalıp üzerindeki yazı direk kağıda aktarılır. Kalıp üzerinde yüksekte olan kısımlar mürekkeple boyanır, alçakta kalan kısıma ise mürekkep işlemi uygulanmaz, böylelikle baskı işlemi gerçekleşir. Kalıp üstündeki görüntü ters bir şekilde hazırlanır. Günümüzde kullanımı iyice azalmış olsa da kartvizit ve antetli kağıt gibi veya özel yayınlarda nostaljik olarak uygulanmaktadır.
Serigrafi baskı
Rakle adı verilen dikdörtgen şeklindeki cisim ile boyanın kumaşa geçmesini sağlayan baskı tekniğidir. Boya, elek bezinin örtülmemiş kısmından kumaşa geçerek baskı işlemi oluşur. Genelde az sayıda basım yapılacak ise kullanılır. Serigrafi baskı yapacak olan ustanın el hakimiyeti çok önemlidir. İşinde profesyonel olmuş bir usta, başarılı sonuçlar çıkarabilmektedir. Günümüzde reklamcılıkta sıklıkla kullanılabilmektedir. Özellikle şapka, mont, cam veya seramik bardak gibi materyallere baskı işlemi yapılabilir. Serigrafi baskıyı internet üzerinden araştırma yaparak sizde evde kendiniz birkaç malzeme ile yapabilirsiniz. Kendinizi geliştirmekte ilk aşamaya buradan başlayabilirsiniz.
Flekso baskı
Ambalaj ürünleri, poşetler, oluklu mukavva, etiket ve kraft kağıtlarında kullanılan baskı tekniğidir. Baskı, kalıbın yüseyinde yüksekte kalan basılacak şeklin mürekkep görmüş görüntülerinin basınç etkisi ile malzemenin üzerine geçmesi ile gerçekleşmektedir. Yüksek hızda ve kalitede olmasından dolayı, genelde çok sayılı işlermlerde kullanılan baskı tekniğidir. Maliyeti ise diğer baskı tekniklerine göre daha düşüktür.
Dijital baskı
Bilgisayar üzerinde hazırlanmış veya bilgisayara yüklenmiş olan görsel veya tasarımın, geliştirilmiş baskı teknolojisiyle kağıda veya başka malzemelere basılmasıdır. Boyut sınırlaması olmaması, hızlı ve kaliteli baskı olması nedeniyle son yıllarda en çok tercih edilen baskı tekniğidir. Yeni bit teknoloji fakat baskı teknikleri hızla geliştiğinden gelişimini sürekli olarak artıran bir baskı tekniğidir.
Ofset baskı
Baskı teknikleri arasında en kaliteli baskı tekniğidir. Bu baskı tekniğinde, su ile mürekkebin kimyasal olarak birbirine karışmaması baskının yapılmasını sağlamaktadır. Baskı öncesi kalıp hazırlanır, kalıbın yüzeyi düzdür. yüzeyde basılacak olan alanlar emülsiyon tabakası ile kaplıdır. emülsiyon tabakası mürekkebi tutar ve aynı anda su da verdiğinden basılmayacak alanlar suyu tutar, Çünkü Mürekkeple su birbirine karışamaz ve kalıp yüzeyinde mürekkebi tutan kısım baskıyı yapar. Eskiden kalıplar film çekilerek (repredüksiyon) yapılmaktaydı. Günümüzde bilgisayarlardan kalıbı pozlandırma (CTP) yapılmaktadır. Ofset baskı makinelerinde üç adet silindir bulunmaktadır, bu silindirler kalıp silindiri, blanket silindiri ve blanket merdanesidir ve kauçuk sarılıdır. kauçuğun baskı yapılacak yüzeye temas etmesiyle baskı işlemi gerçekleşir. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan baskı tekniğidir. Kartvizitten kataloğa kadar tüm basılı kağıt ürünlerinde kullanılabilir.
Bu yazımızda baskı tekniklerini anlattık bu ve bunun gibi içeriklerin devamı için sayfamızı takip etmeyi unutmayın.