JPG ve PNG Arasındaki Farklar Nelerdir?

JPG ve PNG arasındaki farklar nelerdir diye sorduğumuz zaman önce JPG ve PNG’nin ne olduğunu bilmemiz gerekir. JPG ve PNG dijital olarak alınan çıktıları (dışarı aktarım) daha kaliteli, daha düşük boyutta, daha şeffaf alabildiğimiz en çok kullanılan uzantı şeklidir. Tasarımda en çok kullandığımız ve kafamızı “acaba JPG mi alsam yoksa PNG mi?” şeklinde kafamızı karıştıran formatlardan olduğu için bu yazımızda size bu sorunuzu cevaplamanıza yardımcı olmak adına bu konuyu işleyeceğiz.

JPG Nedir?

JPG uzantısı birçok kullanıcı tarafından kabul edilmiş ve özellikle fotoğraf çıktıları için kullanılan en yararlı uzantılardan birdir. JPG dışa aktarımında dosyayı sıkıştırarak dışa aktardığı için kayıplı uzantı olarak da adlandırabiliriz. JPG formatı dosyanın tüm boyutunu %5’e kadar düşürebilmektedir. “ÖRN: 100 MB’lık dosyayı JPG olarak dışarı aktarırsak 5 MB olarak yer kaplayacak şekilde dışarı aktarılmaktadır.” Bu sıkıştırma işleminden sonra görselde ufak detaylar kaybolabilmektedir. Bazı çalışmalar için önemli olmasa da bu bazen yaptığımız tasarımda çok daha önemli detayları kaybedebilmekteyiz.

PNG Nedir?

PNG (Portable Network Graphics) dijital platformlarda en sık kullandığımız sıkıştırılmış görüntü uzantısıdır. PNG formatına en yakın uzantı GIF uzantısıdır. PNG uzantısının GIF formatından avantajı ise kapladığı alanda %10 ile %30 arasında bize kazandırmış olduğu kapladığı alan farkıdır. PNG formatı diğer uzantılara göre sıkıştırılmış ve kalite bakımından en kullanışlı dosya formatlardandır.

PNG dosyasının sahip olduğu en önemli özellikler nelerdir?

  • Dosya içerisinde arka plan saydamlığı (transparanlığı) ayarlanabilir ve diğer çalışmalarımızda bize avantaj sağlayabilir.
  • Diğer formatlara göre daha gelişmiş bir yapıya sahiptir.
  • Kontrast derecesini ayarlamanızı kişisel olarak ayarlamanızı sağlar.
  • Görsel gerçek renkleriyle birlikte dışarıya aktarılır.

JPG ve PNG Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • JPG – PNG formatına göre daha az alan kaplamaktadır.
  • PNG – JPG formatına göre daha kalitelidir.
  • PNG – JPG formatına göre daha şeffaftır.
  • PNG formatında arka planı transparan görüntüler alabilirsiniz
  • PNG formatı CMYK olarak dışarıya aktarılamaz. (İstisnaları vardır ama önerilmez)
  • PNG – JPG formatından daha gerçek renklerle dışa aktarılır.

JPG ve PNG arasındaki farklar bununla da sınırlı kalmaz ama biz en önemlilerini ve tasarım sırasında kafa karıştıran en önemli farkları ele aldık.

Bu tarz yazılar ve devamı için sayfamızı ve sosyal medya (instagram) hesabımızı takip etmeyi unutmayın.

Yorum Gönderin